Taalhuis Utrecht

Inloggen

Over Taalhuis Utrecht

Ongeveer 10% van de Utrechters heeft beperkte basisvaardigheden (taal, digitaal rekenen). Dit beperkt hen om mee te doen in de samenleving. Basisvaardigheden heb je immers nodig op je werk, om met de leerkracht van je kinderen te spreken, naar de huisarts te gaan en te communiceren met diverse instanties. Bibliotheek Utrecht en Taal doet meer hebben de ambitie Utrechtse burgers een laagdrempelige voorziening te bieden voor het verbeteren van (digi)taalvaardigheid: eenvoudig binnenlopen in een bibliotheek, waar mensen je aanspreken en je verder wordt geholpen. Zij bundelen, samen met andere organisaties in Utrecht, hun krachten in het project Taalhuis.

Taalhuis

Het Taalhuis is dé plek voor iedereen die aan de slag wil met basisvaardigheden: taal, digitale vaardigheden en rekenen. Er zijn Taalhuizen in de bibliotheek in Hoograven, Kanaleneiland, Overvecht en Zuilen. 

In het Taalhuis zijn de volgende activiteiten:

• Doe Mee startpunten
• Persoonlijk advies over lessen en cursussen
• Oefenplekken, taal- en computerlessen
• Taalondersteuning voor vrijwilligers
• Taalhuisactiviteiten en bijeenkomsten

Ieder Taalhuis heeft een taalteam. Of je nu cursist bent, bij een buurtteam werkt of vrijwilliger wilt worden, het Taalteam weet waar je terecht kunt voor meer informatie. Het taalteam bestaat uit medewerkers van de Bibliotheek, taalvrijwilligers, medewerkers van vrijwilligersorganisaties Taal doet meer, Wij 3.0 en buurtteammedewerkers.

Doe mee Startpunt voor taal- en digitale vragen

Hulp bij het invullen van een formulier, inloggen, of het schrijven van een sollicitatiebrief? Het Doe Mee Startpunt is dé plek waar je kunt binnenlopen met een (digi)tale vraag of om laagdrempelig te oefenen. Bij het Startpunt bruist het Taalhuis van de activiteiten gericht op basisvaardig-heden. Zo worden cursisten gestimuleerd om hun taal- en digitale vaardigheden te verbeteren en door te stromen naar vervolgaanbod. Deelnemers die les willen volgen krijgen persoonlijk advies van de Wegwijzers.

Kom gerust eens langs!

Doe mee Startpunt Bibliotheek Hoograven

Smaragdplein 100

Dinsdag van 10.00 - 12.00 uur 

Doe mee Startpunt Bibliotheek Zuilen

Zwanenvechtlaan 4

Woensdag van 10.00 - 12.00 uur 

Doe mee Startpunt Bibliotheek Kanaleneiland

Al-Masoedilaan 188

Woensdag van 10.00 -12.00 uur

Doe mee Startpunt Bibliotheek Overvecht

Gloriantdreef 1

Dinsdag en donderdag van 13.00 - 15.00 uur 

Persoonlijk advies over lessen en cursussen

Beter Nederlands leren spreken, lezen of schrijven? Op zoek naar een passende computercursus? Of op zoek naar lesmateriaal om zelf te oefenen?
In het Taalhuis geven Wegwijzers persoonlijk advies en helpen waar nodig bij het aanmelden voor een cursus. Behalve in de vier Taalhuizen zijn er Wegwijzers in de Bibliotheken in Vleuterweide, Parkwijk, Oog in Al en de Centrale Bibliotheek. Klik hier voor een overzicht van de spreekuren van de wegwijzers. 

Oefenplekken, taal- en computerlessen

In de Taalhuizen worden computer- en taallessen georganiseerd op verschillende niveaus. De lessen worden gegeven door geschoolde vrijwilligers van onder andere Taal doet meer en Wij 3.0. De lessen worden gegeven in kleine groepjes. Er zijn gemengde groepen en groepen speciaal voor mannen en vrouwen. Ook zijn er leesgroepen. In het Taalhuis kun je ook zelf oefenen. Je kunt altijd terecht op een computer en uitleg krijgen bij online leerprogramma’s, zoals oefenen.nl. 

Taalondersteuning voor vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen in het Taalhuis terecht bij de taalconsulent met vragen over o.a. lesmaterialen, trainingen, toetsen en intervisie. Meer informatie over de spreekuren van de taalconsulenten vind je via de contactpagina of onder aan deze pagina.

Ook op deze website kun je terecht voor informatie over lesmaterialen, het opzetten van je les of om ervaringen uit te wisselen met andere taalvrijwilligers in de stad. Ook vind je hier een online agenda met een overzicht van workshops en trainingen en een nieuwsrubriek met het laatste taalnieuws. 

Ben je wel taalvrijwilliger in Utrecht, maar heb je nog geen inloggegevens ontvangen voor deze website? Stuur dan een mail naar post [at] taalhuisutrecht.nl!

Meer informatie?

Heb je vragen over deze website? Neem dan contact op met post [at] taalhuisutrecht.nl.

Wil je meer informatie over het project Taalhuis? Neem dan contact op met Ellen Visser, projectleider Taalhuis (ellen[at] taaldoetmeer.nl of 030 2947594).